Wednesday, November 28, 2007

Självmordsattentat i Colombo samt negativt svar från försvarsministeriet

I morse skedde det som alla har väntat på. Klockan 08:05 skedde ett självmordsattentat på Ministry of Social Service and Social Welfare i Narahenpita, Colombo 5. Attentatet ägde rum en dag efter det att rebelledaren Prabhakaran uppmanat det tamil-talande världssamfundet till kamp för ett eget hemland.

Enligt telefonsamtal med MCNS under förmiddagen så var attentatet, som utfördes av en kvinna troligen tillhörande LTTE, riktat mot välfärdsministern Douglas Devananda. Devananda som är ledare för partiet EPDP (Eelam People's Democratic Party) var vid explosionsögonblicket inte på sitt kontor. Detonationen skadade dock tre personer, varav en kort därefter avled på sjukhus. Enligt den pro-rebelliska webbsidan Puthinam.com så har LTTE:s "Black Tigers", en sektion av LTTE vars medlemmar utgörs av kvinnor som vigt sig åt självmordsattentat, utstationerat 61 självmordsbombare under det gångna året. Fler attentat lär ske.

EPDP kan sägas vara ett rivaliserande parti till LTTE. EPDP som är allierad med den nuvarande regeringen har dock en annan retorik och framtoning än LTTE. Devananda har vid 11 tidigare tillfällen utsatts för mordförsök eftersom hans parti är kritiskt mot LTTE.

Media släpptes inte in på ministerieområdet så det blev till att häcka i solen så gott det gick tillsammans med det övriga mediauppbådet. Allt gick relativt lugnt till fram tills dess att likbilen skulle köra till bårhuset med kvarlevorna. Den lokala pressen rusade fram till bilen och försökte närmast krypa in genom fönsterna för att få "bra" bilder. Kulturkrockar?

Var även i kontakt med försvarsministeriet idag angående mina planerade resor till internflyktinglägerna i östra Sri Lanka. Deras mediakontakter är absolut inga charmtroll, ett snabbt ifrågasättade av min existens som snokande journalist på Sri Lanka, ett hastigt nej och en lur som slängdes på var resultatet av mina försök att nå ministeriet. Det ser ut som om det blir Ampara-distriktet man får lägga krut på istället.


Utanför Ministry of Social Service and Social Welfare, Narahenpita, Colombo 5


Delar av den samlade pressen som väntat i drygt tre timmar på att få komma närmare in på ministeriet


Eskortkolonn förbereds för att evakuera VIP:s från ministeriet


Pressen försöker fånga vad som sker bakom det stängda ministeriet


Likbilen möts av den samlade pressen


De överentusiastiska försöker få närbilder på kvarlevorna av självmordsbomberskan


Ministeriet ligger omgärdat av skolor. Ett liv med beväpnade soldater på gatorna och risk för att skadas i attentat är tyvärr en del av vardagen för Sri Lankas invånare

No comments: