Wednesday, November 28, 2007

Ännu en bombexplosion i Colombo, regeringen sätter Prabhakaran i kikarsiktet

Har just kommit tillbaka från ännu en bombexplosion som skedde 17:55 på kvällen i Nugegoda, i sydöstra delen av Colombo.

Enligt telefonsamtal med MCNS 22:15 dödades 17 personer direkt vid explosionen. Fyra kroppar är brända till oigenkännlighet och 37 skadade, varav fyra allvarligt, har förts till sjukhus. Denna gången rörde det sig om en paketbomb som lämnats i förvar i modeaffären No Limit, Nugegoda. Dådet är definitivt utfört av LTTE förklarade MCNS över telefonlinjen.

Detta är andra bombdådet på mindre än ett dygn. Är detta bara en påhälsning från LTTE eller har en större aktion satts i verket? Hela Fort-distriktet är nu avspärrat med fordonshinder. Det återstår i morgon att se om det ens är möjligt att passera området till fots. Jag behöver gå till banken och ta ut mer pengar och banken ligger just inom det avspärrade området (allt blir dyrare när oroligheterna kryper närmare inpå, bajaj-föraren blev i alla fall ganska mycket rikare).

I ett pressmöte som skedde för en timme sedan (kl. 23:00) på MCNS uppmanade polisen allmänheten om att vara extra uppmärksamma på omgivningen och genast rapportera misstänkta aktiviteter.


Både vägbanor och närliggande byggnader täcktes av glas som hade tryckts ut av tryckvågen


Explosionen var så kraftig att trafikljuset slets av från sin stolpe och slungades över hela vägbanan


Spridda personliga ägodelar vittnar om det kaos som rådde strax efter detonationen


Explosionen skedde i en vältrafikerad större korsning under rusningstrafiken


Under den sena kvällen samlade teknikerna fortfarande in bevismaterial

Regeringen har under dagen gått ut med en förklaring att rebelledaren Prabhakaran nu kommer att sökas upp och dödas. Thamilselvans död var en fingervisning om att den lankesiska försvarsmakten har sådana resurser. Vårt mål är att försvaga rebellerna och vi måste göra det militärt. Först efter en militär seger kan politiska lösningar bli tänkbara, uppgav försvarssekreterare Gotabhaya Rajapaksa till AFP.

5 comments:

Anonymous said...

Hej, jag heter Jelena, läser juridik på stockholms universitetet, special kurs i migrationsrätt. Fått i uppgift att skriva inlagan/ansökan till migrationsratt om uppehållstillstånd för en 10 årig tjei från Sri Lanka. Det är inte på riktigt förstås, men viktigt för betyget:). Hon kommer från en by som heter Talahena och igentligen har inga skäl för uppehållstillstånd, även som flykting,hon är inte tamil och det påstås att oroligheter är endast på norra sidan. De där sprängningarna i Colombo passar mycket bra ( ursäkta mitt ord val)och behöver lite info om Talahena, rekryteringar till barnsoldater, huruvida sådana förekommer på västra delen osv. Behöver information fram tills imorgon, blir mycket tacksam, om det är så att du har inte tid eller helt enkelt vill inte, det är bara att sturnta i detta meddelande. alltitude@hotmail.com

Sonny Johansson said...

Hej Jelena,

Svar på dina frågor har skickats till den angivna epostadressen.

Hoppas att du kan använda svaren till något.

ok said...

Simon har just återkallat din semester...

Anonymous said...

Återkallat Sonnys semester? Näh, det tror jag inte att han gillar. För det är ju nu det riktiga äventyret börjar för honom... Klart du behöver inte väcka någons vrede så att du blir tagen som gisslan eller får sitta i finkan pga din rapporteringar. /Dan

Sonny Johansson said...

Nja, jag vet inte om bombdåden tillhör de äventyren.

Skulle egentligen ha arbetat med reportage i östra Sri Lanka men det är som tidigare nämnts stopp på den fronten.