Tuesday, November 27, 2007

Lugn LTTE högtid då Prabhakaran uppmanade till global kamp

Klockan är i skrivande stund 23:30. Ännu har inga rapporter kommit in om några attentat från rebellernas sida. I Colombo är allt lugnt, endast ljuskäglorna från ljuskanonerna syns i skyn. Man är fortfarande på vakt mot eventuella flygattacker.

Anledningen till denna lilla nyhetsvaka är att LTTE:s högtid "Maveerar Naal", även känd som "Heroes Day", når sin kulmen idag den 27 november. Högtiden har egentligen pågått under en veckas tid i de tamil-kontrollerade områdena. Den 27 november är ett viktigt datum i LTTE:s historiebok eftersom det var samma datum (år 1982) som den första LTTE-soldaten dog. Traditionsenligt har det påannonserats om den nu 53-årige Prabhakarans tal som skedde tidigare idag.

Enligt försvarsministeriet genomförde flygvapnet idag ett flyganfall mot den radiostation (Voice of Tigers) som skulle sända Prabhakarans tal. Flyganfallet skedde en timme innan talet och ska enligt regeringskällor ha resulterat i total ödeläggelse av stationen. LTTE har bekräftat förstörelsen.

Prabhakarans tal ska ändå ha nått ut i etern. Talet innehöll skarp kritik mot det internationella samfundet. Prabhakaran belastade även det internationella samfundet för att ha haft del i den politiske ledaren Thamilselvans död. Prabhakaran uttalade att han inte förväntade sig någon politisk lösning från regeringens sida. Prabhakaran vände sig därefter till hela den tamil-talande världen och uppmanade till gemensam kamp för ett självständigt tamilskt hemland, "Tamil Eelam". De som vill förstöra en sådan nation kommer i slutänden enbart att möta sin egen undergång, förklarade Prabhakaran.

Sedan CFA:s sammanbrott i början av 2006 har 5 000 människor dödats. Det officiella antalet döda i kriget sedan dess början år 1983 uppgår nu till 70 000. Sri Lanka, med sina 520 000 internflyktingar (vid 2006 års utgång) utgör en av de största IDP-kriserna per capita i Asien. Sedan 2006 års offensiv har 300 000 personer från i huvudsak de norra och östra delarna sett sig tvingade att flytta på grund av oroligheterna i landet.

No comments: