Wednesday, November 14, 2007

Saxat ur lokalpressen (nyhetsuppdatering)

Dags för en liten genomgång av de dagliga nyheterna. Tidningarna prognostiserade 30 graders värme och 95 % luftfuktighet under dagen. Med facit i hand så stämde faktiskt prognoserna.

I dagens tidning The Morning Leader (onsdag 14 november 2007) kan man läsa om att det planeras att öppnas bröstmjölkningscentra för att underlätta landets mjölkbrist. Dagspriset för en liter bröstmjölk är Rs 35.

Daily Mirror har en större artikel om att finansministeriet igår meddelade att en fond på 500 miljoner amerikanska dollar spårlöst är borta. Fonden skulle ha använts till att förstärka landets infrastruktur. Det tros att pengarna har använts av regeringen för att fylla igen budgethål på annat håll.

IFJ (International Federation of Journalists) och IPI (International Press Institute) uppger att pressfriheten nu är svårt åtsidosatt i Sri Lanka. Journalister nekas tillträde till delar av landet och har inte heller någon möjlighet att fritt kunna rapportera om den pågående säkerhetssituationen i landet (läs tidigare artikel om den pågående mediacensuren).

Australien varnar sina medborgare för alla icke-nödvändiga resor till Sri Lanka. Detta på grund av de ökade sammandrabbningarna i delar av landet. Australiensiska myndigheter uppger även att det numera finns risk för utlänningar att bli kidnappade (för begäran av lösensummor), detta innefattar även det högbevakade Colombo-området. Tidigare har utlänningar hållits utanför kriget eftersom det anses vara en intern angelägenhet som enbart berör lankeser.

Britiska högkommisariatet går inte lika långt men har gått ut med meddelande till britiska medborgare som befinner sig i de sydöstra delarna att snarast lämna dessa områden då den allmänna situationen nu anses vara för farlig.

Nu har äntligen någon högre upp i landets styre vaknat upp och insett att de tidigare nämnda sammandrabbningarna i södra Sri Lanka (se tidigare artikel om tigerjakt i Yala nationalpark) har påverkat turismindustrin negativt. Förutom Yala nationalpark så drabbades även kustorten Hambantota. Det som jag inte nämnt är att försvaret är i full färd med att rekrytera 1000 personer som ska stationeras i Yala då rebellerna fortfarande tros vara aktiva i området.

Rapporter trillar även in om att orten Tissamaharama (i närheten av Yala) drabbats av "tigrar". Under förra veckan rapporterades det om att 5 invånare hackats till döds och 3 som spårlöst försvunnit. Polisen och säkerhetsstyrkorna har uppmanat Tissamaharamas invånare att inte röra sig utanför orten förrän efterforskningar efter förövarna avslutats. Myndigheterna tror att rebellerna ligger bakom dåden. Även i Badulla (södra inlandet), Jaffna (längst upp i norr) och Gandara (sydkusten) rapporterar polisen om ihjälhackade människor. De flesta av dessa dåd ska dock ha varit rånrelaterade.

No comments: