Tuesday, November 20, 2007

Politiskt drama inför budgetröstning

Igår var det dags för förtroenderöstning i parlamentet rörande president Rajapaksas budget för 2008. Kritiska röster har höjts mot att budgeten är en "krigsbudget" istället för en budget för folket. Det går att notera att försvarsutgifterna har höjts från innevarande års Rs 63 miljoner till Rs 117 miljoner.

De närmast föregående dagarna inför röstningen har kantats av en rad partiuppgörelser, byte av politiska planhalvor och något som närmast kan klassificeras som förtäckta hot mellan de olika politiska intressenterna. Det är många ledande personer och grupper som ser sin chans att vinna fördelar genom att antingen stå bakom presidenten och hans budgetförslag eller rösta emot och därmed i förlängningen även tvinga fram en misstroendeförklaring mot den sittande regeringskoalitionen.

Misstroendeförklaring blir aktuell om majoriteten av parlamentsledamöterna röstar ner budgetförslaget i två på varandra följande omgångar. Presidenten har dock möjlighet att, efter en tvåårsperiod i sitt ämbete, kunna byta ut hela parlamentet och sätta in nya ledamöter. Lämpligt parerat så har presidenten bara för någon dag sedan passerat tvåårsperioden. Något reellt hot mot Rajapaksas ämbetstid finns därför inte, endast den aktuella versionen av budgetförslaget är hotat.

Även TMVP (tidigare den så kallade "Karuna-fraktionen", numera den så kallade "Pillayan-fraktionen" efter en intern maktkamp inom TMVP som troligtvis ledde till att Karuna så småningom tvingades lämna Sri Lanka och fly till Storbritannien) och LTTE har dragit sina strån till stacken inför röstningen. LTTE ska enligt media ha "informerat" fem TNA-parlamentariker (Tamil National Alliance - har ledamöter i parlamentet) att de rösta emot budgetförslaget för att sätta käppar i hjulet på regeringen. TMVP, som får anses som regeringstrogna, har uppmanat TNA att lämna de östra delarna av Sri Lanka om de röstar emot budgetförslaget. Det rapporteras om att TNA redan har övergett sina kontor i staden Batticaloa. TNA har framlagt klagomål till parlamentets talman om att TNAs ledamöter och deras familjemedlemmar har hotats av TMVP om "bortförande" om röstning sker mot budgetförslaget.

Dagens löpsedlar rapporterade som väntat att budgetförslaget gick igenom. Presidenten får sitt ökade anslag till försvarsmakten.

No comments: