Friday, November 2, 2007

Mediacensuren avbryts, demonstration mitt i smeten och medborgerliga rättigheter för Ahikuntikas

Igår (torsdag 1 november) upphävde regeringen den mediacensur, rörande krigsrapportering som pålagts all press sedan början av veckan (en veckas tid sedan rebellernas angrepp på flygbasen i Anuradhapura). Presidenten använde sig av undantagslagar för att kunna genomföra censuren. Straff om upp till 5 års fängelse stipulerades vid brytande av censuren. Har inte hört att någon bröt mot censuren, däremot sköts ännu en journalist ner på Colombos gator av oidentifierade personer. Han fördes till Colombos allmänna sjukhus och verkar återhämta sig.

Igår (ligger en dag efter med reseberättelserna) anlände jag till Colombo några timmar för sent (man kan inte vara överallt). Huvudgatan som leder till YMCA kantades av polisens fordon och vattenkanonlastbilar. Taggtråd och väghinder var utspridda. En av försäljarna som jag brukar köpa saker av förklarade att det hade varit demonstration.

I dagens tidning står det att läsa att arbetslösa utexaminerade studenter demonstrerat mot att regeringens tidigare löfte om jobbgarantier inom den offentliga sektorn inte hade infriats. Kravaller hade utbrutit och polisen hade använt sig av tårgas och vattenkanoner. Några demonstranter har rapporterats ha skadats.

Nu till något helt annat. Det finns en liten grupp Ahikuntikas (även kända som "zigenare" eller resande) på Sri Lanka. Man tror det finns cirka 8000 kvar på ön, ingen känner till den korrekta siffran eftersom någon folkräkning av dem aldrig gjorts. Som minimal minoritet och lågkastiga har de för närvarande ingen rösträtt eller medborgerliga rättigheter alls på Sri Lanka. Det rapporteras även att de lever under sub-humana förhållanden. Regeringen meddelade i samband med återerövringen av östprovinsen i augusti att alla Ahikuntikas skulle omlokaliseras till Vakarai- och Batticaloaområdet och få medborgerliga rättigheter samt rösträtt. Det återstår att se om regeringen kan infria sina löften, man kan alltid hoppas.

2 comments:

ok said...

Undrar vad getingen ville säga när den stack dig. Tur det var tummen. Ferdinand satte sig på getingen...

Bilden som du tagit på tåget ser ut att vara en action-scen ur typ jakten på den försvunna skatten. Klättrade du ut när du tog bilden?

Hoppas tummen inte blir inflammerad, nu ska jag smaka lite wisky. Ha det (Klarade betinget med två dagars marginal!)

Sonny Johansson said...

Getingen ville nog bara komma därifrån, men jag hade tryckt så hårt på den att den var mer eller mindre död. Tummen känns stel, låter det gå några dagar till och ser vad som händer.

Tågbilden togs genom att luta sig ut genom fönstret, inte svårt alls.

Klarade du av betinget med marginal så är du klart värd Whiskey. Ta ett glas för mig också!