Saturday, November 3, 2007

Vind i seglen för regeringen

Förutom att det har börjat regna igen så är den stora nyheten i Colombo att flygvapnet har eliminerat rebellernas andraman.

Dagstidningarnas framsidor är täckta av arkivbilder på stridsflygplan och den nu avlidne Suppiah Paramu Thamilselvan. Rebellerna har även själva bekräftat uppgifterna om att Thamilselvan och ytterligare fem officerare omkom i flygattacken som genomfördes under gårdagen. Thamilselvan var ledare för LTTEs politiska avdelning och ansågs även vara den högsta ledaren inom LTTE efter Velupillai Prabhakaran. Attacken ska enligt Colombo-tidningarna ha ägt rum några kilometer utanför Kilinochchi i den rebellkontrollerade norra provinsen.

Resultatet av attacken är en välbehövlig delseger för regeringen och försvarsminsteriet som har fått utstå hård kritik under de senaste två veckorna på grund av Anuradhapura-fiaskot, avslöjande om korruption vid upphandling av krigsmateriel och mediacensur.

I dagens tidningar går det även att läsa president Mahinda Rajapakses uttalande om att Sri Lankas väpnade styrkor är de mest disciplinerade i världen.

Som tidigare nämnts var det demonstration för några dagar sedan i centrala Colombo. Demonstrationen handlade om de utlovade statliga jobb som skulle ha erbjudits nyutexaminerade studenter. Arbetstillfällena uteblev som bekant. I en liten 3-spaltig artikel på sidan 3 i Daily News (lördag 3 oktober 2007) står det att läsa att presidenten själv nu sett till så att 17 767 jobb inom den statliga sektorn ska kunna erbjudas nyutexaminerade studenter. Huruvida föregående dagars demonstranter omfattas av jobbtillfällena är fortfarande osagt, eller som det uttrycks i artikeln:

"When the Government has taken steps to recruit all graduates to the Government service it is regrettable that some politically motivated groups are trying to score over this matter creating harassment to the people."

No comments: