Sunday, November 25, 2007

Fortsatta UNICEF kontroverser, oroligheter i öster och sänglöss

Turerna kring UNICEF är inte slut. För några dagar sedan påtalade regeringen för UNICEF att de skulle "kasta ut" några av sina internationella medarbetare samt sparka en del av den lokalanställda personalen på grund av att några av dem deltagit i demonstrationer. UNICEF vill göra sin egen utredning angående dessa uppgifter men regeringen menar att UNICEF har allvarligt skadat sitt mandat att verka på Sri Lanka. Nu är det röster i parlamentet som hävdar att UNICEF skeppat in 5600 MRE:s (Meal-Ready-To-Eat / Matpaket) för vidare distribution till Tamilska Tigrarna. FN har gått ut med en stark varning till Sri Lankas regering. FN anför att det nuvarande goda samarbetet mellan FN-organisationerna och Sri Lanka riskerar att allvarligt skadas om Sri Lanka inte tillåter FN-organisationerna och dess anställda att kunna arbeta enligt den säkerhetspraxis som FN högkvarteret använder sig av globalt. FN förklarar för regeringen att MRE-sändningen har varit känd och godkänd av lankesisk tull sedan augusti 2007. FN uppger att MRE-portionerna endast är nödfallsproviant avsedd för den internationella och lokala FN-personalen i händelse av allvarligare situationer som kan orsaka att tillgången till livsmedel stryps helt.

Om två dagar (tisdag 27 november 2007) inväntar hela nationen det budskap som Tamilska Tigrarnas ledare Prabhakaran kommer att meddela på lankes-tamilernas (särskiljs från höglandstamilerna) högtidsdag "Heroes Day". Redan nu laddar tidningarna upp med flera helsidesartiklar och analyser av den senaste tidens händelser samt troliga budskap. Säkerheten i landet kommer att höjas kraftigt på måndag och tisdag.

UNHCR har nyligen uttalat att de är allvarligt oroade över situationen i östra Sri Lanka. Säkerheten sönderfaller och UNHCR har mottagit rapporter om ett antal dödsfall, bortföranden, trakasserier och allmän brist på säkerhet i Trinomalee och Batticaloa distrikten. Tidningen Lakbima News (söndag 25 november 2007) rapporterar om dödsfall orsakade av truppminor som exploderat i närheten av Batticaloa samt nära den omdiskuterade Omanthai-vägspärren i norr. IOM hade nog koll på läget i alla fall när de sa att jag behövde MOD-tillstånd för att resa österut.

Något som är positivt (ursäkta ordvalet) är hälsoministeriets nya giv att ge HIV/AIDS tester till de lankesiska arbetsmigranter som återvänder till Sri Lanka. Enligt hälsoministeriets egen statistik så finns det drygt 5000 HIV smittade personer i landet. Arbetsmigration är en stor affär i Sri Lanka. Antalet arbetsmigranter per år börjar närma sig en och en halv miljon och de hemskickade pengarna utgör cirka 10 % av landets BNP. Runt 90 % av arbetsmigranterna arbetar som hembiträden i Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Kuwait, Qatar, Libanon och Jordanien för att nämna några länder.

En sysselsättning inom landet som ökar i popularitet är illegal slaktning av kor. Fastän alla kor på landsbygden märks på ett eller annat intrikat sätt så sker det ibland kreatursstölder. Slaktarligor börjar bli allt vanligare verkar det som. Nyligen upptäckte polisen en större liga som opererat under en längre tid. Förutom nersaltade skinn som skulle säljas vidare till skomakare fann polisen även 2000 koskallar och tillhörande benrester.

Har nu troligtvis luskat ut vad det är som orsakar mina kliande hudutslag. Efter idogt letande på internet efter allehanda tropiska sjukdomar och annat så är det (till en del i alla fall) bedbugs! (är sänglöss en korrekt översättning?). Efter en del letande så hittade jag spår av de karaktäristiska rostfärgade utsöndringarna som de ibland lämnar efter sig då de festat på sitt offer. Till slut fann jag även en krabat som hade gömt sig. Tog ett porträtt på honom/henne innan jag snabbt skickade den centimeterlånga lusen till de sälla jaktmarkerna. Nu är det bara frågan om var hans/hennes kompisar gömmer sig. Varför kan inte min ödla äta upp lössen? Efter en snabb förklaring för personalen fick jag madrassen och sängkläderna utbytta, sängen sprejades med någon supergiftig vätska. Får se om de behagar att dyka upp i natt. Får väl sova med taklampan tänd eftersom krypen inte gillar ljus (endast aktiva i nattens mörker enligt vad jag läst).


Mr./Mrs. Bedbug. Trevligare sängkamrater kan man ha

Tog senare under dagen ett snabbt gruppfoto på några av Pillawoos anställda. Lovade att ge dem varsin kopia och ett exemplar som de kan sätta upp i restauranglokalen. Att hitta en öppen fotoaffär var inte det lättaste på en söndag. Sprang in i min "standardförare" utanför Majestic City (Bambalapitiya, Colombo 4) som hjälpte mig att hitta ett öppet ställe. Han fixade även så att jag bara behövde vänta en halvtimma på utskrifterna istället för att behöva återkomma nästa dag. Under tiden sprang vi in på ett litet matställe och stoppade i oss Hoppers och Egg-hoppers ackompanjerat av stark Sambol. Efter en liten väntstund i fotobutiken så fortsatte vi till Pillawoos där foton överlämnades och en portion av deras specialare "Chicken Biriyani" inhandlades.


Några av de anställda på Pillawoos i Fort (Colombo 1). Tyvärr är inte Kumar med på bild, har inte sett honom på några veckor


Färd längs med Galle Road, Wellawatta (Colombo 6)


Pillawoos specialitet "Chicken Biriyani" och extra tillbehör som kokt kyckling i kurry (stora gröna påsen) och chilikurry (lilla gröna påsen)

1 comment:

Anonymous said...

Det är väl skönt med lite sällskap eller hur!? Dom där bedbugsen är inte o leka med. Prova stryk med odomos (myggmedel) innan du går och lägger dej, det brukar hjälpa.

Vi fick fotografiet i tid. Och den är uppsatt.

Ha det gott i ensamheten. Vi tänker på dej!

Mvh Dan