Sunday, October 21, 2007

Upp på hästen igen och tigerjakt i Yala nationalpark

På bättringsväg från förkylningen verkar det som. Har skapat en mer ändamålsenligt resedagbok/reseberättelse med framför allt snyggare layout men även extra funktioner som tillåter läsare att skriva kommentarer (klicka på texten "comments" som finns under varje dagboksinförande). Det går nu även att klicka på bilderna så att de förstoras. Mycket nöje!

Har hunnit att skriva och skicka iväg de där mejlen som egentligen skulle ha fixats i fredags. Nåja, kommer ändå ta tid att få svar, kan ju alltid hoppas på något svar, på breven. Det ena gick till en INGO och det andra till Media Center for National Security (Sri Lanka). Brevet innehåll förfrågan om kort inbäddning hos regeringstrupperna i norra alternativt östra delarna av ön samt frågor om ökade bevis för rebellernas rekrytering och användande av barnsoldater. Detta med anledning av Colombo-tidningarnas artiklar de senaste dagarna om bevis för ökad användning av barnsoldater i rebellernas frontlinjer (det får dock misstänkas att detta är redogörelser direkt ifrån försvarsministeriet och således inte tidningsreportrarnas egna vittnesmål).

Om man ska tro dagspressen så har rebellerna förlorat sina fästen längs hela den lankesiska östkusten och är nu inträngda i Vanni-området i norra Sri Lanka. Ett tänkbart scenario är att regeringen flyger eller skeppar in en större mängd trupper till Jaffna allra längst upp i norr (som fortfarande är regeringskontrollerat) och därefter trycker på med infanteri från söder. Redan under 2006 ryktades det om en större offensiv ifrån regeringssidan. Först skulle östra delarna säkras, därefter inklämning/omringning av rebellernas högsäte i norr. Men som sagt, detta är vad som rapporteras i Colombo-media. Informationsflödet från norr når inte fram på samma sätt. Sri Lankas kommunikation med omvärlden är i vissa delar begränsad då pro-rebell hemsidor och liknande nätbaserade nyhetsflöden är blockerade. Båda sidor är kända för att ha väldigt starka och effektiva propagandamaskinerier, källkritik och granskning är därför nödvändig för att få en någorlunda klar bild av hur situationen egentligen ser ut rörande kriget.

Rebellerna är dock vana vid öns terräng och för mindre än en vecka sedan rapporterades det om sammandrabbningar mellan regeringstrupper och rebeller i Yala nationalpark. Parken ligger farligt nära populära turistorter och solstränder i södra Sri Lanka. Om denna attack från rebellerna kommer att ha någon påverkan på den analkande turistströmmen i november/december är svårt att sia om.

Var inne med Ipren mest hela dagen, har börjat läsa Ondaatjes novell om hans familj på Sri Lanka. Väldigt målande beskrivningar i boken, det är inte särskilt svårt att känna igen sig i miljöerna och detaljerna. Sprang snabbt ut för att inhandla lite saker på Cargills, men det var ju söndag och redan stängt. Kilade inom Pillawoos istället och köpte till min glada överraskning "devilled shrimps". I grunden är det samma rätt som tidigare nämnda Devil Beef men med oskalade räkor istället. Köpte två små tallrikar av de chillipumpade räkorna, en liten tallrik Devil Beef, en påse kycklingbuljongkurry och två högar string hoppers. Får passa på att gå till Cargills imorgon istället.

2 comments:

ok said...

Se upp var du går, högsäkerhetszon torde även betyda högriskzon. I alla fall ute i periferin...

Jag funderade just om Sri Lanka var torrlagt eller inte, men Guinness kommer man långt på.

Sonny Johansson said...

Nädå, Sri Lanka är inte torrlagt men kanske inte så himla många vattensorter att välja på, de vanligaste är Carlsberg, Lion Lager och Three Coins (alla är lokalproducerade). Du kan få tag på importvatten också, säkraste ställena att hitta det är på hotellen, dyrare restauranger eller turisttillhåll.

Vill man gå riktigt "local" så finns toddy (utvinns av palmträdens sav, därefter låter man det jäsa under dagen).