Sunday, October 14, 2007

Samla sig

De senaste dagarna har flutit ihop. Allt känns som en enda lång dag, men jag tror att jag börjar landa på riktigt nu. Hettan, fukten och alla nya intryck har trängt sig inpå en. Man börjar nästan att känna sig som Martin Sheens rollfigur Kapten Willard när han lever sitt rus på hotellrum i filmen Apocalypse Now.

Vad gjorde jag igår? Och i förrgår?

Var ute och vandrade idag? Igår? Alla är till synes hjälpsamma och många är nyfikna på vart man kommer ifrån och vad man gör på Sri Lanka, de flesta klassar en som antingen turist eller biståndsarbetare vilket i båda fall är lika negativt för plånboken. Efter några introducerande frågor övergår dock nyfikenheten i överhjälpsamhet, det vill säga, guidning genom staden eller påhälsning hos någon släkting som ”råkar” ha en souveniraffär, och allt ska det givetvis betalas för, alltifrån guidningar till vägbeskrivningar. På så sätt, vilket inte var till någon större förlust för mig, hamnade jag i ett buddisttempel och en ädelstensbutik. I vissa fall måste man dock vara lite oförskämd för att få personer att inse att man inte är intresserad av deras tjänster. En del bajaj-förare erbjuder även andras tjänster då de får provision av vissa bordellverksamheter.


Lankesisk kvinna ber framför en av de många Buddha-statyerna som finns i Gangaramaya-templet, Colombo 3-distriktet

En stor del av förklaringen till den hårda marknadsföringen är att ekonomin markant börjat att gå ner efter det de facto brutna vapenstilleståndsavtalet som sjösattes av SLMM (Sri Lanka Monitoring Mission) 2002. Som en följd av detta uteblev den förväntade turistströmmen i slutet av 2006. Inflationen har börjat löpa, under oktober 2006 ökade inflationen med nästan 18 %. Det råder brist på material och varor, bland dessa kan nämnas bensin, cement och mjöl. Vägar och hus faller samman, detta går det dagligen att läsa om i landets olika dagstidningar.

Presidenten har dragit igång en kampanj på nationell nivå om att befolkningen måste sluta att äta bröd eftersom mjölet till stor del måste importeras. Andra mer nödvändiga material och varor kan då istället skeppas in istället för mjölet. I dagstidningarna Daily Mirror (onsdag 10 oktober 2007) och The Island (torsdag 11 oktober 2007) stod det att läsa att brödpriset, på grund av mjölbristen, nu stigit trefaldigt. Presidenten menar dock att bröd är en nymodighet som egentligen bara drabbat stadsbefolkningen. Landsbygdsborna kommer därför inte att drabbas nämnvärt av en presidentens policy eftersom de har lättare att växla om till risbaserad föda. The Island hugger dock på och menar att bröd numera är en basvara i det lankesiska samhället. Tidningen ställer frågan om vad som kommer att hända med alla de 55-60% av den totala befolkningen i Colombo som fortfarande bor i slum och kåkstäder och som inte har någon annan utväg än att använda bröd som basföda.

Presidenten och regeringspartiet kritiseras, som synes, ständigt i de inhemska dagstidningarna. Att våga ge kritik har inte tidigare varit helt ofarligt. Det har hänt att pro-tamilska tidningar stoppats och i några fall har journalister dödats för sin kritik mot presidenten. Just nu pågår en het debatt i alla medier om förtäckta hot och folkhetsningar mot en av redaktörerna på den lankesiska tidningen The Sunday Times. Det är försvarsministeriet som är antagonisten i detta fall, skandalen lär inte vara överspelad.

No comments: