Friday, October 26, 2007

Nedgång i turismen, regeringen pressas angående MR, bananrepublik samt otät kamera

AFP rapporterade, den 24 oktober 2007, om nedgång i Sri Lankas turismindustri jämfört med föregående år. Från januari till september detta året har det skett en 21%-ig minskning. Enbart under september månad har turismen minskat med 3,6% jämfört med föregående år. Årets ökade sammandrabbningar mellan regeringsstyrkor och rebeller tros vara orsaken till nedgången. Trots Tigrarnas attack i Yala och den senaste koordinerade flyg- och markattacken, den 22 oktober 2007, mot en flygbas i Anuradhapura, 21 mil ifrån Colombo, vidhåller Sri Lankas turistråd att det inte finns några skäl för turismindustrin att oroa sig. Det bör tilläggas att både Yala (nationalpark) och Anuradhapura är två stora turistmål.

Varvat med tidningarnas "body-counts" (det dagliga antalet döda, skadade eller försvinnaden i samband med stridigheterna på Sri Lanka) finner man fortfarande debatter om FN-sändebudet Louise Arbours besök på ön. Nu trycker även USA på Sri Lankas regering att de ska godta ett inrättande av ett FN-lett människorättskommissariat på Sri Lanka. Regeringen vidhåller dock sin tidigare inställning om att inte medge extern intervention rörande MR-frågor.

Förutom att de enda bilder på presidenten som publiceras tidningarna är bilder när han mottager eller delar ut olika priser eller utmärkelser, kunde man för omväxlings skull i onsdagens Daily Mirror roa sig med en karikatyr av presidenten, med titeln Banana Republic. I samma tidning går det även att läsa att Sri Lanka ligger på sjätte plats i världen när det gäller piratkopiering av datorprogram. Det beräknas att 90% av alla datorprogram som används i Sri Lanka är piratkopierade.

Gummipackningarna i det ena kamerahuset verkar ge upp. Kondens bildas alltför lätt uppe i prismat. Borde ha lämnat in det på C-L-A (clean-lube-adjust) innan jag reste men hann inte på grund av tidsbrist. Får väl försöka köra så mycket som möjligt med det andra huset så länge.

Regnet började i natt igen, kommer att avta under dagen hoppas jag. Försöker att spela in regnljudet med den digitala bandaren (Zoom H2 för de tekniskt intresserade) men det är en svår manöver. Regn är inte det lättaste att spela in så att det låter naturligt. Vid närmare eftertanke så kan det antingen låta som en rinnande kran eller någon som steker ägg.

3 comments:

Anonymous said...

Ja, så går det när man inte planerar ;-)

Anonymous said...

Hörru, nu får du allt skriva lite. Har ju gått tre dagar sen du skrev något. Jag har skrivit klart om helgens strapatser :-)

Tjoho!

Sonny Johansson said...

Tänkte faktiskt vänta tills jag kommer tillbaka från Batticaloa (östkusten). Då lär det bli ett antal blogginlägg.