Thursday, January 3, 2008

Begravning av mördad oppositionsmedlem

Begravningen av den mördade UNP-parlamentarikern (det ledande oppositionspartiet mot den nu sittande regeringskoalitionen), Maheswaran sker idag. Redan tidigt på förmiddagen stängde affärer sina verksamheter för dagen för att hedra minnet av Maheswaran. Åsikten bland en stor del av allmänhet och ledande politiker är att regeringen på ett eller annat sätt ligger bakom mordet. Maheswaran var en ivrig förespråkare för den tamilska befolkningens rättigheter samt öppet regeringskritisk.

Affärsägare i Pettah-distriktet, Colombo stängde sina verksamheter tidigt under förmiddagen. Vita sorgband kastar skuggor över Pettahs gränder


Maheswarans kremering skedde idag vid 17:00-tiden, 2008-01-03, i Kanatte "Borella" Cemetary, Colombo. Ett begravningsfölje vandrade med kistan från familjens bostad i Wellawatta till Narahenpita, Colombo. Därefter slöt både politiska partier, fackföreningar och samhällsorganisationer upp. Det deltog nu tusentals personer.

Begravningsprocessionen förvandlades snart till en politisk manifestation som varade ända fram till slutdestinationen i Borella. Gatorna kantades av åskådare som både var nyfikna och som ville ta ett sista farväl av Maheswaran. Säkerhetspådraget var märkbart, både militär och polis kantade den påannonserade rutten.

Slagord och politiska manifest mot den nuvarande regeringen och presidenten haglade under de timmar som processionen tog. Det undgick inte någon att presidenten anklagades för ligga bakom mordet på Maheswaran. En stor banderoll med Maheswarans bild och texten "Stop political killings" bars av både sörjande och politiska anhängare. Hundratals plakat med Maheswarans bild och texten "President responsible!" hade tryckts upp.

Väl framme vid begravningsplatsen uppstod det en smått kaosartad stämning då kistan skulle placeras i ett litet öppet tält framför den närmsta familjen. En rad regeringskritiska tal hölls av ledande företrädare för oppositionspartier, fackföreningar och samhällsorganisationer.

Tumult uppstod därefter då familjemedlemmarna skulle ta sista farväl och stänga kistan. Media, sörjande och nyfikna rusade fram och trängdes med familjen. Civilklädda vakter fick till slut någotsånär ordning på situationen. Kistan bars till kremeringstältet (änkan, Vijeyakala Maheswaran hade beviljats tillstånd att kremera sin avlidne make) och baxades tre gånger runt tältet innan kistan placerades inuti. Efter det att ved staplats under kistan sattes det eld på tältet.


Tusentals sörjande fyllde gatorna för att ta ett sista farväl av Maheswaran


Politiska partier, fackföreningar och samhällsorganisationer passade på att manifestera mot presidenten


Banderoller, plakat och egentillverkade skyltar talade sitt tydliga språk om åsikterna bland de sörjande


Likbil till trots så bars kistan hela vägen från familjens bostad till begravningsplatsen


Ledande politiker, samhällsföreträdare såväl som vänner och bekanta till familjen turades om att bära kistan






Tumult uppstod när kistbärarna försökte att ta sig igenom det hav av människor som hade samlats vid begravningsplatsen


Ledsna åskådare försöker att få en glimt av kistan


Maheswaran-familjen tar ett sista farväl innan kremering sker



Fler bilder och ljud hittas på följande länk http://www.lightstalkers.org/galleries/contact_sheet/6675

1 comment:

Anonymous said...

Hejsan! Hittade din blogg då jag sökte efter senaste uppdateringar ang. läget i Sri Lanka.. otroligt, du uppdaterar hundra gånger bättre och mer än svenska UD. Jag och min familj skulle egentligen ha befunnit oss på ett plan ner till Sri Lanka just nu, men efter gårdagens nyhet om att de dragit sig ur vapenvilan så bestämde vi oss klockan 02 inatt för att stanna hemma. Känns väldigt trist med tanke på att halva vår släkt bor där nere. Efter att ha läst allting du skrivit om så känns det som om det var rätt beslut att ta, att stanna hemma, fastän det varit ett svårt ett. Som svensk-boende så är man inte van vid allt krig och ståhej där nere, som Sri Lanka-bor är. Hoppas du är försiktig där nere och ta hand om dig, som du själv skrev, man vet aldrig vad som sker och var det sker!