Sunday, December 30, 2007

Presidentstyre?

Som tidigare nämnts hamnade ministern Mervin Silva i rampljuset då han fysiskt attackerade nyhetschefen för det statliga TV-bolaget Rupavahini.

Tidningen The Sunday Times (söndag 30 december 2007) skriver att ett mer lågmält drama utspelade sig en bit därifrån i den förra presidenten, Chandrika Kumaratungas, residens. Tjänstemän från presidentens ämbetskontor tog sig in i residenset, inventerade alla saker och transporterade därefter bort lösa såväl som fastsatta föremål från bostaden. Den officiella förevändningen för detta tilltag var att Kumaratunga inte längre var berättigad till ett lyxresidens på bekostnad av skattebetalarna.

Av en händelse "råkar" denna nedgradering av residenset ske efter det att Kumaratunga hållt en storartad bröllopsfest för sin dotter men någon inbjudan hade inte gått ut till den nuvarande presidentfamiljen.

I samma tidning går att läsa att ministern (det finns många ministrar), Anura Bandaranaike, mer eller mindre placerats i husarrest då presidentens säkerhetsvakter inte tillåter Bandaranaike att träffa allmänheten. Bandaranaike tar dock situationen med ro och förklarar att han istället kommer att spendera mycket tid framför TV:n. Bandaranaike-släkten har under Sri Lankas självständighetstid haft stort politiskt inflytande och betydelse och det är närmast ett måste i den politiska sfären, både politiskt och statusmässigt, att ha Bandaranaike-släktens stöd. De facto husarresten infinner sig lägligt (eller olägligt) nog efter det att minister Bandaranaike röstade emot presidentens senaste budgetförslag.

No comments: